Make your own free website on Tripod.com

Iritasjon / betennelse / iriterte sener / fester

Årsak :

Ved en kombinasjon av ensidig trening eller arbeide, ikke sterk nok muskulatur, og eventuelt og statisk spenning av kropsdelen (stress, eller manglende trening i å slappe av), har jeg opplevd og få iritasjon betennelse.
 
Viktig :
Når man kjenner begynelsen på en slik iritasjon er det viktig å ta tiltak med en gang ! ... Og ikke vente til det blir ett problem (slik svært mange desverre gjør).
 
Tiltak :
Når iritasjonen er i ett tidelig stadium og bare så vidt kan merkes, så må man omgående begyne med styrke trening av det iriterte området.  Hvis legen sier man skal ta det med ro (det pleier leger å si), så ikke hør på legen.  Begyn omgående og trene styrke.
 
Styrke-trening :
Ta kontakt med treningsstudio eller fysioterapaut for å lære hvordan styrketrening utføres.  Styrketrening er får repetisjoner (ca 3 omganger på 9 reptisjoner hver, med en kontrolert belastning som er så tung/hard at det bare er så vidt man greier siste gangen.  Dette utføres så hver 3. dag (ikke oftere).  Styrke-trening er å belaste en muskel så hard at man til slutt så vidt river muskelen ett ørlite granne i stykker, slik at kroppen begyner å bygge opp igjen "skaden" slik at muskelen blir lett sterkere til neste gang (3 dager).  Hvis det utføres med riktig belastning vil det gjøre litt mere vondt til å begyne med for å så gjøre mindre vondt igjen etter noen få uker.
 
Folk som ikke er vant til å trene :
 En person som ikke er vant til å trene, vil ha lett for å være for forsiktig slik at styrke-treningen ikke har effekt, eller ta i for hard slik at muskelen overbelastes og blir værre i stedet for bedre.  Effekten krever at man belaster akkurat riktig og det er delvis en trenings-sak, men krever også at man evner å føle etter i detalj hva som skjer med muskelen når den belastes.  Mennesker som ikke driver trening og bar sier "jeg har vondt her en vei" har gjerne for dårlig krops-følelse til å greie å utføre treningen riktig.  Følelsen kan imidlertid trenes opp.  Det kan ta dager for noen og år for andre.
 
Iritasjon føles anderledes en muskel smerte.
Muskel-smerte som oppstår f.eks. etter plutselig uvant trening er helt ufarlig og føles forskjellig fra iritasjon / sene-betennelse.  Det er viktig og lære og skille disse to følelsene fra hverandre.  Desverre kan jeg ikke beskrive det på noen måte.
Når oppstår iritasjon ? :
Iritasjon oppstår f.eks. når man belaster en kropsdel uten å bruke muskulaturen aktivt for å ta belastningen.  Det skjer typisk når man begyner og bli sliten.  Når man blir sliten så orker ikke muskelen mere (ikke uten at man biter tenna sammen og tar i / presser seg).  Når så den trøtte muskelen slapper av så blir det gjerne sene-festene / ytterpunktene som tar belastningen i stedet for musklene, og dermed oppstår iritasjon / sene-betennelse.  Dette er også årsaken til at folk med svak muskulatur er mest utsatt for å få iritasjon / sene-betennelse.