Clas Ohlson.  Ett kritisk blikk på dårlige Produkter og firmaets utvikling :

 

Skrevet av Finn B. Kjelstrup.  September 2003.  Født 1962.  Mangeårig trofast kunde hos Clas Ohlson og Biltema.

Før Clas Ohlson kom til Norge :

Jeg begynte og handle hos Clas Ohlson da deres eneste tilbud mot Norge var som ett Svensk postordre firma.  Jeg ble etter hvert ganske imponert over firmaet.  Her var masse teknisk interessante og nyttige produkter som jeg i Norge ikke vill greid og finne, eller måtte ha betalt mange ganger så mye for, og også mere ordinære ting til rimelige priser.

 

Når jeg mottok en pakke med varer i posten, så ble jeg ofte positivt overrasket, da tingene ofte viste seg å være både større og finere og bedre en det jeg hadde trodd når jeg så dem avbildet og omtalt i katalogen.

 

Det var tydelig at dette var ett firma drevet av teknisk interesserte personer som meg selv.  Personer med fokus på kvalitet.  Og personer som virkelig anstrengte seg for å finne gode produkter til en rimelig pris, samt og gjøre teknisk interessante produkter tilgjengelig for vanlige forbrukere til forbruker vennlige priser.

Clas Ohlson kommer til Norge :

Så plutselig etablerte de seg i Norge og fikk butikk i Oslo.  Desverre så medførte dette at prisene nå steg betydelig.  Clas Ohlson var ikke lengere spesielt billig, men lå nå på ett i Norge normalt prisnivå.  Desverre mistet jeg min mulighet til å bestille fra Sverige til lavere priser da de kom til Norge.

Samtidig forsvant noen få, men interessante produkter som en nå måtte reise til Sverige for å få kjøpt. 

Clas Ohlson i dag :

Kort sammenfatning / Introduksjon.

I dag har en del av del produktutvalget for de teknisk interesserte sakte forsvunnet, og vil nok fortsette og forsvinne.  Og vi ser en dreining mot det generelle forbrukermarkedet.  Clas Ohlson er i ferd med å miste sin status som en butikk med ett unikt utvalg av tekniske produkter som ikke kan fåes til tilsvarende priser andre steder.

 

Med økt tilgjengelighet er Clas Ohlsons dominerende kunde gruppe er nå folk flest, og mere spesielle produkter er på vei ut, trolig pga. ett relativt sett høyere salg av andre produkter.

 

Desverre ser en også at kvaliteten på de produktene som blir tatt inn oftere og oftere viser seg å være så dårlig, at det og i det hele tatt og tilby produktet til salg må sies og være og påføre kunden unødvendige problemer og utgifter.  Riktig nok får en det en betaler for, og kan bytte hvis en orker bryet med det,  men det er ikke noen unnskyldning for å tilby / ta inn, en stigende mengde dårlig kvalitet.

 

Oftere og oftere skjer også at de ikke har varen en har kommet langveis fra for å kjøpe inne (gjelder også Biltema).

 

Mens produktene før stod i katalogen i mange år, så byttes de nå ut oftere og oftere.  Når en kommer for å kjøpe produktet en hadde sett seg ut, så føres det ikke lengere,  og ofte er det ikke engang erstattet av ett annet produkt.

 

Når de lar ett produkt gå ut, så slutter de som oftest også og fører forbruksdeler til produktet.  Forståelig ut fra ett bedrifts økonomisk synspunkt, men det gir missfornøyde kunder, spesielt blant de (nå relativt sett færre) mangeårige trofaste kundene.

 

Clas Ohlson er ikke lengere hva det var.

Tvilsom logistikk :

I dag gir firmaet inntrykk av mangelfull logistikk, da en til stadighet opplever at de ikke har det en skal ha på lager.  Noe som nok skyldes en større og mere uforutsigbar kundemasse, uten en tilsvarende økning av kompleksiteten i kriteriene som brukes for å estimere omsetningen av ett produkt.  Det kan virke som om de f.eks. tar inn samme mengde av en kategori tilbehør uten å tenke over at noe av tilbehøret er til produkter som er svært mye solgt i markedet, og som derfor vil bli solgt i mye større antall.  Slikt er mulig og forutsi, om en kanskje på intuitivt grunnlag, da ”informasjonen” er tilgjengelig, men det er tydeligvis for komplisert for dem.  Også for Biltema som har fått/hatt tilsvarende problemer.  Dette til stor irritasjon for de mange kunder som kjører langt for å komme til butikkene, og bare tar turen kanskje en til to ganger i året.  Dette var aldri noe problem i tidligere år (med lavere omsetning og færre varehus).

 

Kvalitetsprodukter og unike produkter som er viktige for noen kunder men som selges i lite antall forsvinner.

En merkbar endring er at mens de før hadde en del meget gode og/eller interessante produkter som de nok aldri har solgt i noe særlig stort antall, men som gir firmaets produktspekter en stor verdi i forhold til meg som en teknisk interesser kunde i det de gjør det mulig for meg å få tak i produkter som ellers bare er tilgjengelig for profesjonelle og firmaer.  Så har disse produktene nå begynt og forsvinne fra katalogene.  Dermed forsvinner også noe av det unike ved Clas Ohlson.  Tendensen er at de slutter og føre teknisk interessante og nyttige duppeditter, fordi de selger i større antall av mere ordinære forbruker produkter.

 

En liten om meget anvendelig gul dreiebenk med overfres som tilbehør forsvant fra katalogen alt tidlig på 90 tallet, og ble erstattet av ett produkt med mindre tilbehør og færre funksjoner.  Trolig var lageret tomt og produktet ute av produksjon ?  Desverre har de aldri igjen fått inn et like komplett allsidig og gunstig produkt.

 

Gjengesett i tommer har de imidlertid først fått nå i senere år.  Bra.

 

Tradisjonelt gass sveise utstyr har desverre også forsvunnet fra katalogen.

 

Man kan på en måte si at mens de før hadde ett bra utvalgt i semi profesjonelt utstyr og verktøy, så er det nå i ferd med å forsvinne, og det blir mere og mere rene hobby og forbruker produkter som står igjen.  Produkter som ikke lengere er unike for Clas Ohlson.

 

Før kunne jeg kjøpe en pakke med 1000 plastposer til en meget rimelig penge.  En slik pakke varer (for meg som ungkar) i ca 10 år.  Stykkprisen på posene ble utrolig lav, og jeg var en kjempefornøyd kunde.  I dag har produktet gått ut (trolig pga. for lav omsetning), og det tilbys i stedet pakker med bar 40 poser i.  Det gir en ihvertfall 10 ganger så høy pris per pose, sikkert også økt fortjeneste, og økt omsetning.  Men det gir ikke fornøyde og trofaste kunder !

 

Slike ting gjør at en konkluderer med at Clas Ohlson ikke lengere drives av tekniske interesserte personer med bakke kontakt, men av økonomer som ser på kortsiktige tall og bedriftsøkonomi, og ikke har bakke kontakt med det langsiktige markedet.  Er kanskje hellere ikke nødvendig for ett firma som nå er så etablert i markedet som Clas Ohlson nå er.

Flere ikke egnede produkter nå enn før.

Mens jeg før kanskje gikk tilbake og byttet 1% av det jeg hadde bestilt, så har det i senere år skjedd vesentlig oftere at jeg har vært misfornøyd med et produkt jeg har kjøpt og byttet det til noe annet eller fått pengene igjen.  Mao: I dag har Clas Ohlson en større andel produkter som egentlig ikke er brukbare / ikke burde vært tatt inn i det hele tatt, en hva de hadde før.

 

For å også gi noe ros, så må det sies at Clas Ohlson (og også Biltema) er veldig villige til å bytte, eller akseptere reklamasjoner.

Eksempler på noen blant flere ubrukelige produkter :

Mitt siste eksempel på produkter som aldri burde vært tatt inn var en uoriginal hands free til min t68 mobil telefon (som er blant de mest solgte modellene i Norge for tiden).  Den virket i og for seg greit men volumet i øreproppen var så lavt at den i praksis er helt ubrukelig.  Hands free’n virker sikkert med noen av de mange telefonene som det står at den passer til (med passe volum), men til t68 kan den ikke brukes, selv om det står i katalogen at den kan det.  Jeg tror ikke noe på at Clas Ohlson har testet dette produktet mot de forskjellige mobiltelefonene før de har tatt det inn.  Her har noen overfladiske stressa medarbeidere i full fart tatt inn ett produkt som så bra ut på papiret uten å kvalitetssikre det.  Slikt fører til misfornøyde kunder.  Og når kunden har langt og kjøre til butikken (og altså vanskelig kan få byttet produktet innen fristen, bortsett fra at det ikke lønner seg pga. kjøreutgifter og tiden som vill gå med), så blir også kunden irritert.  Jeg kjøpte også en billig uoriginal veske til samme.  Den har den egenskapen at det blir umulig å betjene joy sticken på telefonen (selv om noen har tenkt på det og lagd ett hull til den, men de kan umulig ha prøvd det ut i praksis).  Også noe man lett hadde kunnet konstatere om man hadde prøvd ut produktene før man velger og ta dem inn.  En slik slepphendt og mangelfull kvalitetssikring hos ett firma skaper fort grobunn for konkurrerende firmaer med bedre kvalitetssikring.  Personlig synes jeg Clas Ohlson burde betalt meg tilbake både kjøreutgifter (ca 250,-) og tapt tid for bytting (3 timer a 150,- = 450), til sammen 700,-.  Men i stedet tjener de vel ekstra fordi jeg nok kjøper noen ting til når jeg må ta en ekstra tur for å bytte noe som de aldri burde ha tilbudt meg.  Dette er for øvrig bare ett eksempel.  Jeg har flere slike episoder, og alle har vært de siste årene.  Slikt skjedde så godt som aldri før.  Til og med Biltema (som også har en del ting i butikken som aldri burde vært tatt inn), har etter min magefølelse en noe bedre kvalitetssikring.  Riktignok får en hva en betaler for, men når 90% av kundene som kjøper tingen garantert vil være misfornøyde, så burde ikke butikken (Clas Ohlson) tatt produktet inn overhodet.

 

Jeg har kjøpt to bordtelefoner av dem med såkalt handsfree høytalende funksjon i det siste.  Det vil si at man kan legge på røret og ha begge hender fri uten å bruke headsett.  Men merkelig nok så er ikke handsfree mikrofonen på noen av disse telefonene særlig følsom, man må faktisk bøy seg bort til telefonen så munnen er ca 5 cm fra apparatet når man snakker, dersom den andre parten skal høre hva man sier klart og tydelig.  Det skyldes at mikrofonen har dårlig avstandsfølsomhet, samt den mekaniske innebygningen av mikrofon og høyttaler (pga. feedback).  Her har for det første telefonprodusenten greid og lage ett produkt som ikke kan brukes til det det står på esken at det kan brukes til, og for det andre har Clas Ohlson prestert og ta inn produktet uten å teste om det kan brukes, og gitt villedende informasjon i katalogen.  Joda,... det var billige telefoner til å ha handsfree,... kanskje ikke så rart når handsfree’n ikke kan brukes.  Men jeg kjøpte dem jo fordi jeg ville ha handsfree ! ... Og det fikk jeg ikke.

 

Ett annet produkt er ett overspenningsvern for både nett og tele delen.  Markedsføres både av produsenten og Clas Ohlson som en litt påkostet modell med både varistorer og gassutladningsrør.  Sannsynligvis er dette et bra produkt hva nettdelen angår.  Men overspenningsvernet for tele delen sitter også i nettdelen.  Det betyr at når overspenningen kommer inn telefonkontakten, så er det to veier overspenningen kan (og vill) gå.  Den vil spre seg delvis i ledningen ned til overspenningsvernet (som sitter i nettdelen), og delvis i ledningen ut til telefonen.  Ledningen ned til overspenningsvernet er ganske tynn og godt over en meter lang, hvilket betyr at den yter en viss motstand.  Tilsvarende har ledningen fra  telefonkontakten til telefonapparatet/ene en viss motstand.  Nå er det slik med overspenning (og strøm generelt), at de går minste motstands vei.  Det er egentlig igjennom varistorene og gassutladningrørene i overspenningsvernet, men når det er en tynn ledning ned til disse så utgjør den en betydelig (relativt sett) motstand, noe som gjøre at store deler av overspenningen også vil rekke fram til telefonen(e) og kunne ødelegge denne/disse.  Kort sagt : Dette produktet som markedsføres som kombinert nett og tele vern er ikke brukbart som noe annet en nettvern.  Skulle det vært brukbart som televern måtte beskyttelsen stått i selve telefonkontakten og gjerne vært etterfulgt av ett stykke ledning ut fra vernet i telefon kontakten for å gi litt motstand videre mot telefonen slik at minste motstands vei blir hovedsakelig gjenom overspenningsvernet.  Dette har både produsenten og Clas Ohlson elegant oversett og dermed begge bevist at de er lite opptatt av kvalitet og kundens ve og vel, og mest av og tjene penger.