Praktisk informasjon for de som skal på Hang-Glider ferie til Lanzarote (KanariØyene).

Først litt generelt som også kan være av interesse for vanlige reisende :
Ta med oppvaskbørste og en liten flaske oppvaskmiddel.  Det mangler alltid i leilighetene og de er ofte ustolgt for oppvaskbørster i de få butikkene som har det.  Og å gjette seg til hva som er oppvask-middel på spansk er ikke særlig enkelt hvis en ikke kan språket.

De kryr ikke akkurat av kontakter i leilighetene så har du mye som skal lades så ta med ekstra multikontakt.

Safene i de fleste leilighetene er for små til at du får inn bærbar PC, men videokamera går normalt greit.

Husk rikelig med vann hver dag.  Kjøp gjerne ei flaske på butikken og ha med.  Er du skallet så husk noe på hodet mot solen (cap's).  En blir fort uttørket og solbrent, noe som igjen kan gjøre en sliten, gi dårlig oppmerksomhet, og føre til ulykker.

Skal en være ute hele dagen, så ha med plastposer til matapakker hjemmefra.  Kan være vanskelig å finne noe å ha matpakka i der nede.

Solkrem på alle bare steder (med høyest mulig faktor ! ... du blir brun uansett !), spesielt nakke, og nese er utsatt (hvis en forøvrig er påkledd).

En del leiligheter har felles varmtvanstank, og uansett er alle varmtvannstankene svært små, vannet holder til max 15minutter, og er man f.eks. 3 man så blir det 5 minutter på hver.  Løsningen er å ikke dusje samtidig med nabo'n, og å ikke la vanne renner mens man såper seg inn / vasker seg (bare såvidt i starten, og for å skylle av).

De må lage ferskvannet på øya, og det er derfor vanlig og spare på vannet, som forøvrig ikke må drikkes.

"Sea food is no good",.... det har flere fått erfare.  Ikke bestill sjømat/fisk, og hvis du på død og liv vil ha fisk så bestill det godt stekt, så du er sikker på at alt av bakterier er dødt.  Vi har flere ganger blitt mere eller mindre dårlige av sjømat.

De beste restaurangene er gjerne de som er litt bortgjemt, oppe i 2. etasje, eller litt opp i side-gata.  De er nemlig nødt til å ha fornøyde kunder som kommer tilbake hvis de skal overleve.  De store neon-skilt restaurangene i hovedgata som du nærmest snubler i, de får altdis gjester uansett, så de er ikke avhengig av god mat og lave priser for å klare seg (skjønt noen av dem kan nå være brukbare for det.)

Ha med maske og snorkel (og kjøp det i en norsk dykkerbutikk før du drar, så slipper du å kjøpe farlig leketøy, trekk pusten med nesa for å skape vakum når du prøver maska.  Henger'n da er'n tett.  Snorekelen skal være tynn, og ha rød lett synlig merking (pga båter) øverst.  Er den tykk, så puster du samme lufta om og om igjen, og det kan fort føre til CO2 med påfølgende besvimelse og drukning.)  Men som sagt : maske og snorkel, det er en opplevelse og plaske rundt å se på fiska.  Sansynligvis kan du mate dem også :-) ....... Prøv ved enden av stranda hvor det er litt "svaberg".

De bruker vanlig vann på vindus-spyler-tanken på bilene.  Når ruta er full av sand og solen lav på kvelden og du plutselig ikke ser hånd for deg og prøver viskerne for første gang, så gjør det gjerne vondt værre.  Har du leid bil, så prøv vinduviskerne litt så du vet de gjør jobben (pleier og gå seg til etter noen visk eller litt regnvær (det siste er svært sjeldent)).

På flyplassen i Norge må du ha gyldig pass (ikke løpt ut på dato), hvis ikke kommer du ikke med flyet.

Flyturen til kanari-øyene er lang.  Inn på flyet bør du ha med deg to kolli.  En liten pose med ting som du kan putte i lomma på seteryggen forran deg.  F.esk. 1/2 liter vann så slipper du å masse på vertinnene hver gang du er tørst (tørr luft på fly), og litt lesestoff, lommebok, etc.  Og så en liten bag eller ett nett med ting som du av en eller anne grun vil ha som håndbagasje, men ikke trenger under selve flyturen.  Det plaserer du i hatte-hylla så fort som råd er.  Om nødvendig finn en alternativ plass eller stokk om på ting for å få plass, også klær/jakke hiver du i hatte-hylla (klær har du med minst mulig av inn på flyet, er bare til bry.)  Man kan ha ting under setet forran, men det gjør en så lang flytur unødig slitsom, du trenger den plassen til beina.  Hodetelefonene de selger låter bæsj, men er bedre en ingen ting.  Fungerer som tid-trøyte. Spar på de til neste gang. De du har hjemme passer ikke pga pluggen.

Ha med litt Euro f.eks. tilsvarende 1000,- Norske, minibankene fungerer greit der nede, men sjekk din banks priser før du drar.  Det er vist ikke noe å tape på å gjøre det på den måten, bare du tar ut så det holder en stund når du gjør det.  Andre måter anbefales ikke.

Har du bestilt leie-bil på forhånd hos cabrera medina så har de kontor som vender både mot inn og ustiden av ankomsthallen, så du kan ordne med bilen mens du venter på bagasjen.  Andre (mindre) bilutleie-firmaer har ikke kontor, men står utenfor med ett skilt og venter.  Det samme gjør folka fra tur-opperatøren og bussene deres.

Ting i lær kan være rimelig der nede, og kan oftest pruttes.

Det meste av veinettet der nede er typisk spansk.  Det vil si at når de skal lage en av eller påkjørsel, så gjør de det billigst mulig, og tar en spansk en.  Avkjøringer etc,... kan virke litt ulogisk til å begyne med.

Hvis en reiser uspesifisert så vet en ikke hvor på øya en havner.  Hvis andre en ønsker og være sammen med har egne biletter, så bør man leie en bil per bilett.  Eller rettere sagt, per bosted.  Hvis ikke kan det fort bli tungvint når man skal til/fra sine respektive leiligheter (mye tid går bort hvis man må kjøre halve øya rundt for å hente og levere folk).

Skulle du være uheldig og trenge medisinsk asistanse så sørg for at det første du gjør er å vise fram reise-forsikrings-beviset ditt, hvis ikke legger de knapt merke til deg.  Det offentlige helsevesen setter også pris på det, selv om de også hjelper det selv om du bare har E111 skjema.

Husk å ringe trygdekontoret å be dem sende deg ett E111 skjema før du reiser.  Det gir rett til behandling innen EU/EØS.

Når det gjelder frokost og lunch mat til eget kjøkken er det så som så for en som vil ha det han er vant til fra hjem-landet.  Hvis du finner brød er det neppe spiselig, men de har noen avlange rundstykker som ikke er fult så loff/hvitt som de kan se ut.  Del dem på langs og de fungerer som ei brukbar brødblings.  Pålegg fra glass (syltetøy) er det helt elendig med.  De har en del, men glassa er små og innholdet smaker kunstig og prisen er høy.  I kjøledisken finner du dog melk og smør greit nok. Frokostblandinger kan du også finne, men relativt dyrt er det.  Hvis du fortsetter oppover fra gamle-byen i puerto-del-carmen og rett igjenom rundkjøringa (på vei oppover), så kommer du til en liten bensinstasjon på v. hånd, og der er det også en brukbar kolonial hvor det ikke er bare turister som handler.  Men altså,.... kansje ikke så domt å ha med litt matvarer til kjøkkenet hjemmefra.

Har du bil, så er det et shopping senter med avkjøring langs ring-veien rundt Areciffe, men da føler en seg nesten som hjemme (bortsett fra når det gjelder alkohol-prisene da).

Middag spiser man selvfølgelig ute og det koster fra en snau hundrings og opp til ca to hundringser hvis du virkelig skal legge på deg.

Avgiftsnivået er på 5%.

Elektronikk-ting er litt billigere en hjemme, men ikke så mye at det er bryet vært.  Sjansen for å bli lurt litt er ganske stor hvis du ikke vet hva du gjør.

Butikkene kan normalt skaffe ting fra fastlandet med fly i løpet av ett par hverdager, er begrenset hva de sitter på lager med.

Klær er dyrt, kansje untagen t-shirts og enkelte varer på markedet på Søndag mitt på øya.

Du finner også dykkerskoler der nede.

Øya er flat og ørken-aktig, men absolutt verdt ett besøk hvis du ikke har vært der før.

Går du langs gata om kvelden så kan du snuble i nokså mange, til tider ganske plagsomme, innkastere som deler ut lapper for både det ene og det andre.  De får vist noen kroner hvis du leverer lappen deres i f.eks. baren og får en billig (men rimelig udrikkelig) drink.  Så hvis du alikevel skal inn ett sted så blir de glade om du får en lapp av dem først.  Forøvrig fungerer det best å være litt hyggelig med dem, trivligere for begge parter.

Joda, det er badestrender i lasse-vis.  De beste er syd-vest på øya og du må ha bil og tålmodighet på hompete grus"veier" (husk at kasko'n da ikke gjelder).  Men det er ikke akkurat derfor vi har vært der nede.

Og så mere hang-glider spesifik informasjon :
Utstyr og Frakt :
Så vidt vi vet (per 2001) så er det ikke mulig å leie utstyr der nede så du må ha med deg fult utstyr ned.

Lasterommene i flyene har vegger/skott som reduserer størelsen på lasterommene.  Det er kun de aller største flyene som kan ta noe så langt som en hang-glider.  Dersom hang-glideren pakkes kort er det flere fly som kan få den med, men fortsatt kun relativt store fly.  F.eks. en Boeing 737-800 har maks 4meter (ca) på største lasterom.  Dette må du ringe og undersøke om hos de som steller med frakt og lasting/lossing på flyplassen for det flyselskapet som det reiseselskapet du har tenkt og bruke bruker.

Du må også ha med en liten (og lett) stige til å ha på takstativet, samt reimer til å surre fast kun stigen, samt reimer til å feste hangglideren på vanlig vis.  Da leiebilene der nede ofte er ganske små, så er det spesielt viktig og binde ned både forran og bak (de reimene må ha litt ekstra lengde).

Det er mulig og få leie-bil med takstativ på, men det er som oftest billige/enkle stativ som ikke er låsbare, og som rett og slett kan knele under lasten hvis det blir for mange glidere oppå.  Vi har derfor pleid og bestille bil uten takstativ, og så ha med ordentlig låsbart Thule stativ til den bil-typen vi har bestilt (husk baufil til å justere lengden på stengene, hvis du ikke vet 100% sikkert at de passer, de du får når du kjøper i butikken er bergnet på å skulle kappes til (Thule).)

Frakten har pleid og koste 30Kr/kg, men i år (2002) fant vi nettop ut at AirEuropa tar så mye som 55Kr/kg for KanariØyene (hvis ikke man får Star-tour til å prutte med dem).  30Kr/kg har forøvrig vært prisen i ganske mange år nå.

Flyselskapene tar kun med ekstra spesialbagasje dersom det er plass.  Vi har opplevd problemer med det største flyet fra Gardermoen på Mandager i Slutten av Januar noen ganger, fordi Røde kors har hatt med en hel container med rulle-stoler.  Noe som gies høyere prioritet en hang-glidere.  På gardermoen har de imidlertid muligheter for å befrakte utstyret med andre (sammarbeidende) flyselskap, vel og merke hvis de først har tatt i mot oppdraget.  Vi vet ikke om at noen ikke har fått med utstyret noen gang, men det har vært nære på noen ganger.

Det anbefales og melde i fra om spesialbagasjen til de som håndterer frakten for flyselskapet.  En fax med lengde og diameter og vekt (gjerne totalvekt hvis flere i sammen) er vist det de ønsker og ha.  Avtal gjerne det når du alikevel ringer for å sjekke om flyet kan ta en hang-glider av din lengde.  Noen ganger har vi ordna dette direkte med frakt-avdelingen for flyselskapet.  Andre ganger har vi gått via tur-opperatøren.  Det siste kan imidlertid være noe tungvint (og stressende for den som får saken hos turopperatøren) da de ikke akkurat er vant til å få slike henvendelser.
(Kan dog virke som om noen har fått noe bedre system på det nå (2002)).  Det siste er imidlertid det formelt mest korrekte.

På gardermoen er de vel til en hviss grad vant til at det av og til plutselig dukker opp folk som vil ha med Hang-Glidere.

Man møter opp som vanlig reisende, også med spesial-bagasjen.  Det varierer litt hvor de skal ha inn spesialbagasjen hen, men normalt er det ikke langt unna.  Pass på så du ikke meier ned medpasasjerer eller skremmer vettet av eldre når du raser rundt i hallen med en svær glider.

Stigen vil de helst ha løst.  Lettere for dem å stu/pakke.  Takbøylene kan du tape til stigen.  Bøylehjørna må du ha i bagasjen (husk nøkkelen og nødvendig verktøy).

Når en har ankommet så må en avtale med krops-språk med vakta at en må inn igjen for å få med seg alt utstyret.  Det er egentlig bare lov å gå ut, ikke inn.  Men de er vant med det.

Du kan ikke regne med å få med en hangglider på bussen.

Pakking av hang-glider :
Glideren pakkes så lett og så kort som mulig.  Polstring av skarpe rørkanter.  Du bør kunne gå på glideren din uten at den tar skade av det.  Du kan risikere at den får en haug med kofferter oppå seg.

Når du har ankommet og pakker opp, så inspiser samtlige rør og vaiere grundig før du spenner opp vingen.  På mange vinger er det vesentlig letter og inspisere aller sider av røra når vingen ligger med løs duk.

Leie-bil :
Vi anbefaler å leie bil hos CabreraMedina (www.cabreramedina.com tror jeg) de har en stor flåte med Corsa og Astra og er desidert størst på Lanzarote.  Da kriminaliteten på øya er lav, så er også leieprisene lave.  Når vi har bestilt på forhånd per telefon så har de pleid og gi oss nesten nye biler.
Hvis vi derimot kommer med ett tidlig fly og lar noen bli igjen og passe på utstyret på flyplassen mens noen andre har tatt taxi inn til gamle-byen i puerto-del-carmen så har vi ofte endt opp med noe rimligere og kansje litt eldre biler (NB: pass på siesta og helgedager, da får man ikke leid noe.  Jeg tror siesta'n er fra ca 14-18)

Lagring av vinger der nede er ett problem, og vi har hørt at det har blitt stjålet vinger (selv om det nok er relativt sjeldent).  En kan ikke regne med å finne noe sted å ha vingene.  I noen tilfeller har vi greid å bære dem inn i leiligheten, men ofte er ikke det hellere mulig å få til.  Vi har endt opp med å ha med låsbare takstativ hjemmefra og så ha en kraftig vaier-lås (sykkel-lås) for å låse vingene til takstativet.  Så langt har det gått greit.

På så små/korte biler som vi leier der nede, med kort tak, så blir lastebøylene stående ganske tett sammen.  Når man så kjører med lange glidere på taket så oppstår ganske store moment krefter i form av vipping opp og ned og også bending sideveis.  De kreftene vil etter kort tids kjøring føre til at både festene i selve takstativ og festeskinnene i taket gir etter, slik at hele takstativet blir løst.  Delvis ødelegger (bøyer) det festeskinna i taket, og delvis risikerer du og miste hele lasten og beskadige taket på bilen.  Problemet løses ved å binde ned gliderne forran og bak (fest så langt ut mot tuppen som mulig) og å ha ett spenn på ca 20kg i disse stroppene når du fester (gir seg litt etter litt kjøring) for å ungå fleksing over dumper etc.  Det vil normalt være nok til å holde takstativa nogenlunde i ro slik at de ikke blir bent løs under kjøring.  Alikevel bør en kontrolere etterstramme etter at en har kjørt litt.  Det er som oftest nødvendig. Husk litt verktøy til den slags.  Hvis du kan gynge hele bilen ved å dytte/dra på takstativa uten at de gir etter, så sitter de bra nok.  Med glidere på så prøv også og vippe opp/ned og sideveis (ta tak bak på glideren) når alt er spent fast, hvis takstativa da gir nevneverdig etter, så bør en sjekk litt nærmere.  NB: Å kjøre forsiktig/sakte er jo også en løsning, men ikke akkurat vår favoritt, og tungvint for vi kjører ofte ganske mye og langt.

Parkering med så lang last på taket kan være ett problem, men har som oftest latt seg løse på ett vis.  Pass på så en ikke sperrer fortauene med utstikkende vinger.  Eldre mennesker setter pris på å kunne gå forbi uten å måtte leke akrobat.  Litt diagonal parkering er ofte løsningen.

Kjøringen ut til fly-stedene skjer på ganske dårlige grus-veier.  Kasko-forsikringen på leie-bilene dekker IKKE skader som oppstår utenfor asfalterte (vanlige) veier ! ...... Dette er en risiko alle pleier og ta, men når man ser på kjøringa til enkelte, så virker det ikke som om alle er klar over det.  Det er billig å leie bil på Lanzarote,... La oss sørge for at det fortsetter og være det ved å returnere bilene ubeskadiget.  Det er nok mulig å leie off-road biler med slik dekning men det blir fort doble prisen, og vanskelig med takstativ.  Alle pleier og leie vanlige biler.  Corsa er en grei liten bil, men også populær så ikke alltid de har akkurat den inne hvis en leier på sparket.

Pass på å få med bilkart når du leier bilen (de gir deg det normalt automatisk).

Diverse :
Det kan kansje være lurt å ha med telefon-nummer til dele-leverandør, slik at du kan få tak i reservedeler hvis uhellet skulle være ute (etter frakt eller flyging).  Det går ganske bra med fly til øya både fra Skandinavia, Storbritania, og Tyskland, så det bør være muligheter, men vi har ingen erfaring med det.

Ekstra oppreisere er det selvfølgelig lurt å ha med.  De har det trolig best pakket sammen med vingen.  Ei ekstra spile som kan bøyes til kan også være greit (typisk de ytterste som kan få seg en trøkk).

NAK / HP/NLF har jo en obligatorisk ulykkes-forsikring som også gjelder i Europa.  Ansvarsforsikringen til HP/NLF gjelder imidlertid ikke utenfor Norge.  Du må derfor tegne egen ansvars-forsikring hos HP/NLF på forhånd.  En helårs reiseforsikring kan det fort lønne seg å ha uansett, og da kan det være like greit å velge Gjensidige sin, for den har ikke untak for ansvar når man flyr hang-glider (det har (ubegrunnet) alle andre).  Gjensidiges Reiseforsikring kan gjøres billigere ved å fjerne ulykkes-delen dersom man har annen ulykkes-forsikring (den gjelder jo uansett ikke for hang-gliding).  HP/NLF(Gjensidiges) obligatoriske ulykkes-forsikring har ganske lav dekning.  Noen vil kansje ønske og øke denne.  Nytt av i år (2002) er at den nå også kan redusere for de som måtte ønske det (kontakt HP/NLF / NAK).

Det blir plutselig mørkt der nede, ca 18 på kvelden vinterstid.  Hvis du flyr langt på Famara hanget på kvelden, så må du faktisk planlegge litt for å rekke tilbake før det blir mørkt dersom du flyr litt sent på dagen.

Bakken der nede er stedvis steinete.  Jul anbefales.

Det er nærmest ørken-landskap, svært få hindringer ved landing.

Det som for oss ser ut som verdiløst ørken-landskap kan faktisk være en bondes gjorde, og den lille vegetasjonen som er der holder på sanden så bakken ikke eroderer/blåser bort.  Prøv derfor og bruke de allerede nedtråkka flekkene i stedet for å tråkke i stykker enda mere vegetasjon.

Hvis det er sort lava-sten strødd på toppen så er det helt sikkert ett jorde.  Lava-stenen trekker til seg dugg/fuktighet fra luften om natta.

Det mye sand der nede, og det er ikke alltid glidelåser er så glad i det.  Smør gjerne glidelåsene med silikonspray før du drar, så går de lettere.  Nødhjelp kan vær og vaske dem ved å helle på litt av drikke-vannet en har med.

Fly-stedene og Flyging :
Du må skaffe deg forhåndsinformasjon om hvor de er.  Hvis ikke kaster du fort bort halve ferien med å lete.  Det er i grunnen bare ett som er lett og finne på egen hånd (Macher).  Men er du i beit, så spørst det om ikke det kan være like greit å vente i nærheten av flystedene langs hovedveiene og så henge seg på noen som (forhåpentligvis) vet hvor de skal.

Hvis det ikke er noe kraftig vind å snakke om, så kan det faktisk blåse solgangs-bris over hele øya.

Topplanding er mulig flere steder, men ikke alle.  Du må for all del ikke finne på å topplande ett sted hvis ikke du har sett mange andre gjøre det (En holder ikke, han kan være idiot og ha flaks).
Noen steder er henimot livsfarlige og prøve en topplanding på.

Det er mye uerfarne piloter her nede, og mange som aldrig har prøvd noe annet en laminært kyst-hang.  Noe som kan være litt farlig, for her kan faktisk være ganske mye termikk.

Spesielt på Macher kan det til tider være så mange piloter i lufta at kolisjonsfaren blir ganske stor, og her er ikke snakk om å rekke og kaste noe nødskjerm.  Det er spesielt vanskelig og se en hang-glider som kommer i mot i samme høyde (eller litt over) som en selv.

Si gjerne i fra til andre piloter om hva du har tenkt å gjøre ved å tviste/stikke ut rompa for å gi tegn, en god del følger med og skjønner det.

Ved topp-landing er det lett og komme for langt bakpå og kræsje i rotoren.  Selv de beste har gjort det, og ganske mange ikke så gode gjør det til stadighet.  På Macher tror jeg vi har opplevd så mye
som 4 små-ulykker / kræsj bare på en dag.  Heldigvis uten store person-skader.  Underholdningsverdien kan være ganske stor.  Men desverre går nok mange flyferier i dass pga ødlagt utstyr på den måten.  På samme sted er det heller ikke uvanlig (desverre) at de som kommer inn for topplanding lander oppi vingene som står til rigging, eller nesten på toppen av biltakene (tenk over hvor du parkerer og rigger).  Vindøkningen over topplandingsområdet er mye større en mange tror på Macher, men pga vind-gradienten føles det ikke på bakken.

Paraglidere skjønner ikke at en hang-glider ikke kan snu med en gang.  De skjønner heller ikke at en hang glider ikke kan bremse opp eller nesten stoppe opp.  (Paraglidere kan begge deler nemlig).
Paraglidere skjønner heller ikke at en hang-glider trenger hele landingsområdet, for selv så trenger de bare en liten flekk, og kan lett fly rundt ting.  Ting det kan være greit å være klar over.  Hvis du flyr på hang med en paraglider og flyr utenfor paraglideren i samme høyde som den, så kan rotoren fra vingetippene dine (hvis du flyr sakte) gi inklapp på paraglideren innenfor.  Hvis paraglideren plutselig begyner og fly unormalt fort for å holde følge med deg, så kan grunnen være at piloten er klar over det.  Noen få erfarne PG piloter flyr nesten som en hang-glider, men de fleste bør man nok betrakte som stillestående kjegler i en hinderløype og hellere prøve og fly rundt dem.  Ett sammentreff vil kunne være dødelig for begge.  En positiv ting er at paraglidere er mye lettere å få øye på en hang-glidere.

Det er så vidt vi vet ikke noen flysteder helt syd-vest på øya, men heldigvis er det nå fin ny vei dit så tar ikke alverdens tid å kjøre hvis man skulle havne der.  Jeg antar en kjører fra ene enden av øya til andre på under to timer hvis man kan veien.

Skrevet 19 til 21/01-2002 etter ca 6? slike turer til Lanzarote.