Make your own free website on Tripod.com

Forstoppelse / Hjelp, jeg legger på meg / Oppblåst i magen / Hjelp, jeg fiser så mye.

Disse problemene begynte delvis i en alder av ca 35, og ble sakte mere plagsomt opp mot en alder av 39.  Nå er jeg 40 og har omsider greid og finne en slags løsning, og er for tiden kvitt problemene.  Jippi ! :-) .....

Det er å anmerke at jeg var og er ungkar og nok hadde (og har) en tendens til å spise sjeldent og mye.  Videre er å anmerke at jeg var og er normalt fysisk aktiv, men at jeg hadde og har en stillesittende job.

Problemen begynte med at jeg feis så fælt hvis jeg spiste grønnsaker.  Mange mange ganger bare i løpet av en arbeidsdag.  Det førte til at jeg etter hvert kuttet mere eller mindre ut og spise rå grønnsaker.

I ettertid ser jeg at det var uheldig, da det er viktig for magen å få tilført mye fiber / balaststoffer for at muskulaturen og nervesystemet til tarmen skal ha noe å jobbe med.  Tarmen er faktisk litt intelligent i det at den har sitt eget nervesystem, og den kan trenes opp / venne seg til ett livsmønster kan man nesten si.  Men da må vi altså sørge for å ikke forvirre den med å i perioder leve av bare sukker og næring uten balaststoffer.  Jeg er en fryktelig søtmons når sant skal sies.

På jobben hadde vi tilgang på gratis melk og juice i lunchen.  Dette var det naturlig mange som benyttet seg av, også jeg selv syntes (og synes) at juice er veldig godt.  Og så er det jo så sundt, og godt mot forkjølelse med alle sine C vitaminer, og epplejuice skulle vistnok også kunne hjelpe på fettforbrenningen hadde jeg hørt.

Selv om jeg egentlig er ganske slank, så likte jeg ikke helt at mitt belte fra konfirmasjonstiden etter hvert ble litt stramt over magen.  Men jeg fant ut at Pepsi Maxi i grunnen smakte veldig godt, virket tørsteslukkende, og sågar ga en viss metthetsfølelse (motsatt av det folk påstår at light brus skal gjøre).  Så etter hvert begynte jeg nok å drikke en del av det.

Etter hvert kom jeg dessuten til at nå spiste jeg jo middag i lunchen på jobben, og at den kansje var litt fet av og till, så kansje jeg skulle kutte ut den å gå tilbake til å leve på bare fiber slik jeg hadde gjort før.  Fiber skulle jo være bra for magen viste jeg.  På dette tidspunktet hadde jeg begynt og legge merke til at jeg også var litt oppblåst og kansje ikke var på do fult så ofte som en normalt? skulle (ihvertfall ikke hver dag).

Så jeg gikk tilbake til rent fiber kost hold, uten at det beviselig hjalp så veldig mye det jeg kan huske.

Mye veske måtte en jo drikke, så en periode drakk jeg vann slik at urinen min altid var mellom klar og så vidt lyse gul.  Det hjalp kansje noe, men jeg måtte jo fælt ofte tisse.

Etter hvert ble jeg vel også klar over at en kunne utvikle problemer med å holde på urinen (inkontinens?) hvis en drakk for mye over lengere tid.

Etter å ha vært til lege noen ganger, og blitt advart (skremt) med at for høyt sukkerforbruk kunne føre til sukkersyke, så ble jeg vel også noe mere fokusert på det, selv om jeg ikke kunne skjønne at det skulle kunne ha noe med fordøyelsen og gjøre (men det har det altså, ref øverst i lys grå tekst, om en ikke direkte, men indirekte).

Nå var det vel ikke noe stort problem og ikke gå på do hver dag, ei hellere og være litt oppblåst, men det som egentlig gjorde at jeg begynte og jobbe med saken var nok det at jeg sakte men sikkert hadde begynt og legge på meg.  Og selv om jeg fortsatt var slank og bare hadde lagt på meg 2 kg på det meste, så var kurven helt tydlig, og det var ikke vanskelig og regne ut at dette ville bære galt avsted over lengere tid.

Etter hvert ble konklusjnen min at jeg var forstoppet, og at det hadde sammenheng med at jeg var oppblåst, og at det var en sansynlig sterkt medvirkende årsak til at jeg la på meg. ....  Så dermed begynte jeg med min analytisk/diagnostiske  ingeniør-hjerne og prøve og finne ut hva i all verden som var årsaken til dette.

En helg jeg var på en hav-padle leir, og var i aktivitet hele dagen, og brukte mage-muskulaturen mye og levde på jevnlige forsyninger med brød med syltetøy og cola (med sukker), så begynte plutselig magen min å fungere helt fint !  Avføringen var tipp topp, og jeg var ikke oppblåst. ... Men vel tilbake i hverdagen igjen så kom problemet straks tilbake.

Legen hadde sagt at jeg måtte gå tur !  Og trene i sal eller med apparater trodde han ikke noe på, du må GÅ sa han.  Huff, jeg har da ikke tid til å gå tur hver dag.  Men jeg prøvde litt en gang det var fulstendig stopp.  Om en hjulpet av litt avføringsmidler.  Men konklusjonen var klar at jo,... det hjelper å gå (eller å få rista og vridd litt på magen rettere sagt).  Men jeg skjønte fort at skulle jeg få vært så mye i fysisk aktivitet at magen min ville fungert, så måtte jeg omskolert meg til gatefeier eller noe sånt.  Det var ganske enkelt bare ikke oppnåelig.

I denne perioden brukte jeg mye vi-siblin pulver (fåes på appoteket), det hjalp nok noe, men jeg ble langt i fra bra.  En periode brukte jeg også laktulose, samme konklusjon der.  En erfaring som kan være grei og vite om at er at ca 6 til 8 spiseskjer med laktulose virker like effektivt som ett klyster, og ofte var en brukbar nødløsning for å få magen i gang igjen når den hadde stoppet helt opp (oppblåst).

Det heter seg at ingen av midlene jeg nevnte over skal være vane-dannende.  Men det mener jeg er tull.  Brukt over lengere tid så fører det til at muskulaturen og tilhørende nervesystem i tarmen venner seg til at her er det bare suppe som greit kommer gjenom av seg selv, altså venner tarmen seg til at'n ikke behøver anstrenge seg noe særlig og blir slapp.

Begge midlene virker ved å suge til seg vann fra kroppen, så det er viktig at du drikker nok når/hvis du bruker noen av dem.

Når man drar på ferie til utlandet så skal man jo ta ido-form før og under ferien.  Noe jeg alltid hadde gjort.  Jeg hadde alltid vært bra i magen når jeg var på ferie (altså motsatt av hva som skjer med mange andre).  Jeg trodde imidlertid det var fordi jeg drakk så mye coca-cola når jeg var på ferie (aktiv ferie), det skulle jo være bra for magen hadde både jeg og andre hørt.

Men så en dag leste jeg på pakningsvedlegget til idoform at :

Idoform melkesyrebakterier taes i kapsler som ikke oppløser seg før de kommer i (tykk)tarmen.  Dette gjør at melkesyrebakteriene kommer fram dit de skal virke og ikke blir drept av det sure miljøet i magen.

Jeg har prøvd og finne det gamle ido-form vedlegget hvor teksten over (eller om trent noe sån) stod, men kunne ikke finne det.  Ved de ido-form kapslene jeg kjøper nå, er ikke lengere den teksten med.  (Beats me why).  Ordene over er altså ikke eksakt det som stod på vedlegget, men slik jeg husker og ha tolket teksten.

Poenget her, som var den utløsende årsaken til at jeg nå har fått bukt med problemet var at jeg på grunn av teksten plutselig begynte og fatte mistanke om jeg kansje hadde en død bakterieflora i tarmen, og at det kunne være på grunn av syre ! ... Det stod jo på vedlegget at bakteriene ikke tålte syre.

Etter litt eksperimentering med å drikke og ikke drikke juice og Pepsi Maxi, kom jeg omsider til den for meg helt klare konklusjon at hvis jeg drikker Pepsi Maxi så blir jeg forstoppet ! ..... Dette strider helt mot annerkjent viten som er at light brus hellere skal virke lakserende.

Men det stemmer altså med at tarmfloraen kansje ikke tåler og ha det alt for surt.  Eventuelt kan det kansje tenkes og være en slag allergi hos meg, men jeg tror egentlig ikke noe på det.  Jeg målte PH'n på juice og Pepsi Maxi og begge deller er nesten like surt (PH ca = 3 til 3.5)

Jeg var noe i tvil om juicen hadde samme neggative effekt, men siden juice'n var nesten like sur (PH) som Pepsi Maxi'n (NB: Alle sånne drikker er nok like sure), så kutta jeg ut den også for sikkerhets skyld.  Begge deler er tross alt noe som ikke fantes naturlig i kostholdet vårt i steinaldertiden.  Og mange mener jo at vi er skapt/utviklet til å fungere best på steinalderkost (egentlig en helt naturlig konklusjon).

Det er å anmerke at PH'n i magen er mye surere en både Pepsi og Juice, så for magen skal det ikke bety noe.  Det jeg personlig lurer på er om det som kan ha skjedd er at når man drikker store mengder med "syre", så fører dette til at også miljøet i tykktarmen blir surt, og at dette egentlig ikke er normalt.  Jeg har aldrig fått vite hva som er normal PH i tykktarmen.

Jeg ble imidlertid ikke så bra som jeg ønsket av og slutte å drikke syre, så jeg plusset på med ido-form tabletter.  To om dagen var anbefalt dose.  Men jeg fant etter hvert ut at jeg måtte opp i fire om dagen dersom jeg skulle få fin luftig og jevnlig avføring hver morgen (noe jeg jo ønsket).  Jeg fant også ut det var vel så mye (mere) bakterier i enkelte helsekost-produkter som inneholder stort sett de samme bakteriene pluss noe mer.

Jeg har nå lagt om kostholdet og spiser normalt med grønsaker.  Og "bank i bordet", nå fiser jeg ikke av og spise grønskaer slik jeg gjorde før.  Vel, ikke på langt nær så mye ihvertfall.  (Nå kommer gassen ut mere som små umerkelig bobler, og uten lukt, noe som er en klar indikasjon på at magen fungerer (mener nå jeg))

Når jeg er søtsugen (f.eks. etter trening), så kjøper jeg en stor annanas, deler'n i to, og spiser den ene halvdelen inklusiv! kjernen.  Kjernen er jo den delen som har mest fiber.  Den er søt og god, og den gjør at jeg føler meg mett, så jeg ungår og fortsette og spise som en ulv resten av kvelden (En blir ofte veldig sulten etter trening nemlig).  Og den har utvilsomt en meget positiv effekt på magen/tarmen min.

Det som skjer når vi spiser sukker, er ikke at sukkeret i seg selv er skadelig på noe vis.  Men sukkert blir tatt opp av kroppen, faktisk allerede i munnen, og derpå også i magen, og kansje litt i begynelsen av tynntarmen.  Men selv om vi da har fått i oss nok næring, så har ikke resten av tynn-tarmen og ihvertfall ikke tykk-tarmen fått noe som helst og jobbe med.  Som nevnt så er tarmen vår en delvis intelligent muskel (muskel med stort lokalt nervesystem), og når vi får i oss det brennstoffet vi trenger i form av mye sukker og ikke fiber/balast-stoffer (ikke steinaldermat), så får ikke tarmen noe å gjøre, og "det som ikke øves, det sløves".  Tarmen vår venner seg til at den ikke behøver å jobbe og blir gradvis på en måte satt ut av funksjon.  Men den kan selvfølgelig (som alle andre muskler) trenes opp igjen !

En annen forutsetning for at tarmen skal fungere er at bakterifloraen i tarmen er i orden.  Det er faktisk så mye som 400 forskjellige bakterier i tarmen vår, og mange av disse har en viktig funksjon der.

(NB: Informasjonen over stammer fra et tysk tv program om tarmen vår, og fra informasjons-søk på tyske internett sider (i forbindelse med samme tv program))

Jeg skriver nå direkte av fra vedlegget på den siste ido-form esken jeg kjøpte :

1) : IdoForms patenterte kapsel sikrer at melkesyrebakteriene kommer frem dit de skal virke - i tarmen.

(NB: Jeg har bestemt intrykk av andre en ido-form også får til det samme.  For egen regning føyer jeg till at dersom vi hadde spist dem uten at de var i kapsel, så ville de blitt drept av det sure mijløet i magen (antar jeg))

2) : Mange som tar antibiotika får løs eller treg mage.  Dette kan skyldes at antibiotika ikke ser forskjell på slemme og snille bakterier, slik at tarmens naturlige bestand av av helsebringende melkesyrebakterier blir redusert.

(Jeg har ikke noe erfaring med dette, men det passer inn i bildet, så jeg tok det med)

3) : Med alderen følger dessverre også hyppigere problemer med løs og treg mage.  Dette kan ha mange årsaker, bl.a. det faktum at jo eldre du blir, dessto færre melkesyrebakterier produserer kroppen din.  Tilskudd av melkesyrebakterier kan bidra til å gjenopprette balansen og redusere ubehaget med treg og løs mage.

(Ja det kan jo absolutt stemme for meg, så da får jeg konkludere at jeg nå er blitt "eldre".  Men for egen regning så tilføyer jeg altså at jeg har indikasjoner på at inntak av store mengder syrlig væske (eventuelt kunstige søtstoffer), altså bokstavelig talt kan Drepe ! tarmfloraen i så stor grad at avføringen blir så kompakt og hard, at den blir liggende som en propp i tykktarmen, og blir så hard at gassen som naturlig utvikler seg i mage/tarmen ikke greier og slippe forbi, og at man dermed blir oppblåst og forstoppet (og legger på seg).  NB: forstoppet kan man vistnok også bli hvis man drikker for lite væske, men det var tydeligvis ikke det som var problemet i mitt tilfelle)

Jeg anmerker at en del melkesyre-bakterie-produkter må oppbevares kjølig, og at jeg ikke uten videre har tillitt til at alle helse-kost foretninger er like flinke til å passe på det.  Videre påpeker jeg at man må lese innholdsfortegnelsen nøye.  Det varierer sterkt hva som er i, og hvor mye som er i.  Desverre oppgir ikke IdoForm hvor mye som er i deres kapsler.  Med litt lesing av innholdsfortegnelsen kan det godt være at man kommer fram til at det dyreste produktet egentlig kansje er det billigste når det kommer til stykket.

Legen min har jo bedt meg trappe gradvis ned med bruken av melkesyre-bakterier, men selv om jeg prøver å trappe ned litt, så tør jeg ikke (ikke enda ihvertfall) og trappe ned helt.  Jeg tror det er veldig viktig og samtidig finne ut av ett kosthold som også bidrar til en sunn og fungerende tarm (mye balaststoffer / fiber).  Jeg blir vel hellere ikke forbauset om disse bakteriene som tydeligvis er så viktige, også er avhengig av og få riktig mat for å leve og formere seg.  Og hva som er riktig det vet jeg ikke, og har ikke greid og finne informajson om noen vei.  Men ett variert kosthold, og sikkert mye fiber er nok av det gode vil jeg tro.  Filosofien om steinalder-kost har jeg også tro på.

Ett tanke-kors er det imidlertid at dersom jeg hadde hatt ett yrke hvor jeg var i fysisk bevegelse og gikk mye, hele
dagen, hele året,... så ville jeg ganske sikkert ikke hatt noe problem i det hele tatt.  Man kan sån sett si at jeg spiser melkesyre-bakterier for å kompensere for manglende fysisk bevegelse av mage-regionen (mao: går for lite).  Men det er nå en gang slik livet arter seg for de fleste av oss i dagens samfunn.  Tredemølle bør kansje være av det gode hvis du er den typen som driver og trener.

12/1-2003

///Finn

NB: Beklager alle skrive/stave-feila, jeg har ikke spell-check, og vår herre hadde ikke mere igjen av evnen til å pugge regler da det var min tur.  Jeg gjorde frøken i første klasse oppmerksom på at det ville vært mye mere logisk og skrive med lydskrift, men hun viste ikke noe videre forståelse for det.