Make your own free website on Tripod.com

Tips til orkestere som skal spille for SWING miljøene hos kom og dans.

Dette er skrevet av en gutt som har danset i miljøene på sørlandet i ca 5 år, men som forøvrig kansje mangler litt kompetansen til å gi slike råd, bortsett fra at han er glad i musikk, kan lese litt noter, og har vært på mange kurs og arrangemanger i swing miljøene hos kom og dans. Hvis noen innen kom og dans har kommentarer / rettelser til det som er skrevet under så er jeg taknemlig for tilbkemelding :-).

I stedet for å beskrive hovrdan det skal spilles (det kan jeg ikke) så beskriver jeg hvordan vi beveger oss. Det bør nemlig være samsvar mellom hvordan vi beveger oss, og hvordan bandet spiller. Og jeg tror nok en musikker tålig greit kan overføre det som står under til musikken sin.

De vanligste feilene

De vanlige litt oppjagede svensktopplåtene slår alltid DÅRLIG an i swing miljøene, og er tydeligvis veldig vanlige på diverse bands reportoar. Jeg lurer litt på om stortromma markerer hvert 4. taktslag (en gang per takt) når orkesteret spiller. Hvis det er tilfelle så er det UHELDIG når det spilles til SWING dans.

Det spilles ofte enten for SENT eller for FORT.

Det spilles alt for lange melodier, og det spilles sammenhengende. Ingen av delene må forekomme. 3 til max 4 minutter er passe på en melodi og det skal være minimum en liten pause mellom hver melodi. (Ingen regel uten unntak dog :-)

Når det spilles rolige låter er de ofte helt nøytrale / inholdsløse (Gjør egentlig ikke så mye, en del synes det er o.k. :-)

Taktmarkering

Vi danser / beveger oss på 4 takter (eventuelt på 6 takter). Vi gjør en gyngende/glidende/synkende bevegelse på det 1. og 3. taktslaget ! Og vi går opp / stiger / henger på det 2. og 4. taktslaget. Hvis en ser på "helene" til de som har danset mye så kan en se bevegelsene. TaktMarkeringen i musikken bør ligge på 1. og 3 (eventuelt antar jeg at vi greit foskyver takten dersom den ligger på 2 og 4). Men den må ikke ligge på kun en av de 4 taktene. Det bryter med bevegelsene våre. Stortromma må altså helst ikke markere bare hver 4. takt (Dette blir litt teoretisk, men jeg tror det er slik det blir selv om jeg ikke har testa det i praksis.) Jeg tror det er vanlig at skarptromma markerer 1. og 3. takten, men nå er jeg på ganske tynn is, så ta det med ei klype salt.

Annen musikk en swing musikk.

Det er ikke uvanlig at det danses ett par gammeldans-låter i løpet av kvelden i miljøene. Men ikke noe mere en ett par, og da gjerne etter hverandre (Så vi blir ferdig med det :-).

Litt western-preget stroll / linjedans forekommer også med ett par melodier men blir normalt besørget av CD-spilleren.

Langsom musikk kan en vel ha en 4 låter av i løpet av kvelden. Her danser vi på seks takter, hvor de to første (1,2) dras sammen til EN lang bevegelse mens de påfølgende fire (3,4,5,6) er ett steg hver. Det 2. og 6. steget kan vi dra litt ut (bli hengende på). Dette kalles gådans, tråkk eller "tango", men er samme tingen.

Tips

Hør på det som blir spilt av stereoanlegget mens bandet har pause, og legg merke til taktmarkeringene og tempoet.

Spille Liste

Eksempel på musikk som gjerne blir spilt fra CD'er :
Båten ut i skjærgården			Sten & Stanley			Blues
Hamp's Special				Girly and the Blue Caps		Rockabilly
No one need to know			Shania Twain			Blues
Shake rattle and roll			Huey Lewis			Svensktopp
Whole Lotta shakin			Wanda Jackson			Country
Don't you know				King Pleasure a/the Bisq.Boys	Rockabilly
Pretend					Maverics			Blues
Daves Boogie				Dave Taylor			Country
Matchbox				Carl Perkins			Blues
Don't Stop				Fleetwood Mac
We almost got it			Tanita Tikaram
Washington Deceased			The Adventures
Open Door				Q-stone
Blues Man				Q-stone
Long, Lean and Lanky			Mitch Woods
Ding Dong Daddy				Wynona Carr
My Man					Dolly Cooper
Shake a Tail Feather			The Blues Brohters
Sweet Home Chicago			The Blues Brothers
Trickle Trickle				The Manhattan Transfer
Smile					T.Lopez
I feel fine				Wailen Walker
Corrina Corrina				Asleep at the weel
Shake it up and go			BB King
Et lite rødt paket			Sven Ingvars
Just a gigolo				David le Roth
Perculator				Boots Randolph
Ain't she sweet				The Beatles
Manhattan				Fryd og Gammen
Ain't nobody here			BB King
Swinging at Newport			Count Basie
My baby					Rob Rio
Shake your money maker			Fleetwood Mac

Forøvrig

Vi lytter til forskjellige lyder i musikken. Noen dansere lytter til de glidende lydene, andre til de skarpe slag-lydene, og atter andre til de dype dunk dunk lydene. Mye musikk har alle disse elementene i seg og kan dermed danses til av det brede lag av dansere. Hvis man velger å spille en melodi med ett mere rendyrket lydbilde i en gitt stil-art er det større sjans for at en del ikke vil like musikken / ikke vil få til å danse til den. Desverre er det en del av CD spille-mennene i Kom og Dans som tidvis ikke tar hensyn til oven nevnte.

CD er :

The very best of "Shakin Stevens", er vel ett relativt trygt valg tror jeg, forøvrig er det vanskelig og anbefale noe, se hellere spille-listen over.